Ik wil Kip in mijn Kippensoep!

Opkomen voor jezelf op het werk, grenzen aangeven en assertiever zijn zonder de ander pijn te doen.

Ik wil Kip in mijn Kippensoep!

Tijdens een vergadering niets durven zeggen... Werk accepteren waar je eigenlijk geen tijd voor hebt... Bepaalde conflictsituaties (of collega’s) vermijden ... Recepties uit de weg gaan omdat je bang bent dat je niemand vindt om mee te praten ... Dit soort gedrag kan het je op het werk knap lastig maken.

Niet iedereen heeft geleerd om voor zichzelf op te komen. Sommige mensen vinden het moeilijk anderen te laten weten wat zij denken, voelen en willen. Zij zijn bang anderen te kwetsen of bang om zelf gekwetst te worden. Ikzelf heb bijvoorbeeld jarenlang mijn mond gehouden omdat ik het onbeleefd vond om iemand tegen te spreken. Het was, in mijn overtuiging, niet netjes om iemand te wijzen op zijn of haar onkunde, onachtzaamheid of misvatting.

Tijdens coaching hoor ik tal van redenen waarom iemand niet voor zichzelf opkomt. De meest voorkomende is Gewoonte. “Ik doe dat eigenlijk nooit,” of “Zo werkt dat gewoon.” Gewoonte. Het lijkt zo’n gewoon woord. Maar wat is het eigenlijk? Ik Google: Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden.

Er hoeft niet meer over nagedacht te worden? Dat is dus precies wat we wél gaan doen. Te beginnen bij vanaf wanneer is het een gewoonte geworden? Wat ging daaraan vooraf? Hoe heb je die gewoonte aangeleerd? Wat heeft het je gebracht? En als dat helder is gaan we verder; heb je die gewoonte nog nodig? Wanneer en hoe vaak gebruik je hem? Wat levert het je op en wat kost het je?

Mijn gewoonte om maar niets te zeggen voorkwam een, door mij verwacht, conflict met die ander. Dat gaf rust en ruimte. De onrust van binnen omdat ik voor mijn gevoel ‘over mij heen liet lopen’ werd alleen steeds sterker. Tot die dag in de kantine, waarbij de mevrouw achter de kassa weer alleen een lepel kippensoep schepte van bovenuit de pan. Terwijl alle kip onderin de pan zat. Dat deed ze altijd en ik zei er nooit wat van. Tot die dag. “Ik wil Kip in mijn Kippensoep,” zei ik opeens. Ze keek mij verbaasd aan, keek naar de kom en zei “Ja, natuurlijk! Geen probleem.”

Het is niet makkelijk om assertief te zijn als je dat niet gewend bent. Niet gewend bent… Is het aanleren van assertief gedrag, het aanleren van het voor jezelf opkomen dan hetzelfde als het aanleren van een nieuwe gewoonte of vaardigheid? Hetzelfde als het leren van een nieuwe taal, leren schilderen, een andere sport? Gewoon een kwestie van gaan doen en oefenen totdat het een gewoonte is geworden? Wat denken jullie?

Wil jij ook voor jezelf leren opkomen? Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei 2019 geef ik in Empe (tussen Apeldoorn en Zutphen) van 10.00 - 17.00 uur een 2-daagse Assertiviteitstraining, gebaseerd op het Rots & Water principe. Een combinatie van coaching en licht fysieke zelfverdedigingsoefeningen. Informatie & Inschrijving via Charlotte van der Mijn van Sterk op het Werk Coaching in Apeldoorn via www.sterkophetwerk.nu, info@sterkophetwerk.nu of 055 – 534 63 12.

Geplaatst op maandag 18 maart 2019.

Over Sterk op het Werk

Dit bericht is geschreven door Sterk op het Werk . Het bedrijf valt onder coaching uit Apeldoorn. Trefwoorden van Sterk op het Werk uit Apeldoorn : coaching, disfunctioneren, verbetertraject, vitaliteit, bedrijfscoach, communicatie coaching, loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, outplacement begeleiding, coaching op weg naar ontslag, verbetertraject coaching, leiderschap coaching, executive coach, business coach, performance coach, loopbaan professional,.

Lees meer over Sterk op het Werk .